Etiklik İlkeleri
Etiklik İlkeleri
ETİK POLİTİKASI
Batı Avrupa Sosyal Bilimleri Dergisi'ndeki yayın süreci, bilginin nesnel ve saygılı bir şekilde geliştirilmesi ve yayılmasının temelini oluşturur. Bu nedenle, bu süreçteki süreçler çalışmanın kalitesini artırır. Hakemli çalışmalar, bilimsel yöntemi destekleyen ve uygulayan çalışmalardır. Bu noktada, yayın sürecinde ilgili tüm tarafların (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik kurallara uyması büyük önem taşımaktadır. Batı Avrupa Sosyal Bilimleri Dergisi, tüm tarafların aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olmasını beklemektedir.
Aşağıdaki etik görev ve sorumluluklar, Yayın Etiği Komitesi (COPE) tarafından hazırlanan yönergeler ve politikalar ışığında yazılmıştır.
2020 YILINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR İÇİN GEREKLİ ETİK KOMİTE KARARI
Etik komite izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
Katılımcılardan anket, görüşme, odak grup çalışması, gözlem, deney ve görüşme teknikleri kullanılarak veri toplanması gereken nitel veya nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma,
İnsanlar üzerinde yürütülen klinik çalışmalar,
Kurumlar üzerinde yürütülen araştırmalar,
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamındaki retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
Olgu raporlarında "bilgilendirilmiş onam formu" alındığının belirtilmesi,
Başkalarına ait ölçek, anket ve fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve beyan edilmesi,
Kullanılan fikri ve sanatsal eserlerin telif hakkı mevzuatına uygun olduğunun belirtilmesi,
2020 yılından önce araştırma verisi kullanılan, yüksek lisans/doktora çalışmalarından üretilen (makalede belirtilmeli), bir önceki yıl dergiye gönderilen ve kabul edilmiş ancak henüz yayımlanmamış makaleler için retrospektif etik kurul izni gerekmemektedir.
Dergilerde yayımlanacak makalelerde etik kurul izni ve/veya yasal/özel izin gerekip gerekmediği makalede belirtilmelidir. Bu izinler gerekiyorsa, iznin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya numara ile alındığı açıkça belirtilmelidir.
Yazarlar İçin Etik Kuralları
Özgünlük:
Yazar, Batı Avrupa Sosyal Bilimler Dergisi'ne bir makale gönderdiğinde, makale özgün bir çalışma olmalıdır.
Yazarlar, aynı çalışmanın tamamını veya bir kısmını aynı anda veya Batı Avrupa Sosyal Bilimler Dergisi'nde inceleme altındayken iki yayına göndermemelidir.
Makalenin tamamı (kitap bölümleri dahil) veya bir kısmı (metin paragrafları veya sergiler dahil) daha önce başka bir yerde İngilizce veya Türkçe olarak yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere kabul edilmemiş olmalıdır.
Çıkar Çatışmaları:
Yazarlar, araştırma süreci boyunca çıkar çatışmalarından veya çıkar çatışması görünümünden kaçınmalıdır. Çıkar çatışması, yayın sürecine katılan bir katılımcının bildiği ve daha sonra açıklanırsa makul bir okuyucunun yanıltıldığını veya aldatıldığını (veya bir Yazar, İncelemeci veya Editörün savunmaya geçtiğini) hissetmesine neden olabilecek bir gerçektir. Çıkar çatışmaları Yazarların, İncelemecilerin ve Editörlerin kararlarını etkileyebilir. Olası çatışmalar genellikle başkaları tarafından hemen fark edilmez. Kişisel, ticari, politik, akademik veya finansal olabilir. Finansal çıkarlar arasında istihdam, araştırma fonu (alınmış veya beklemede), hisse senedi veya hisse senedi sahipliği, patentler, eğitim veya seyahat ödemeleri, danışmanlıklar, finansal olmayan destek veya şirketteki herhangi bir emanet çıkarı yer alabilir. Çıkar çatışması algısı, gerçek bir çatışma kadar önemlidir çünkü ikisi de güveni zedeler.
Çift Kör İnceleme:
Batı Avrupa Sosyal Bilimleri Dergisi, yazarların incelemecileri tanımadığı ve yazarların incelemecileri tanımadığı çift kör bir inceleme sürecini takip eder. Dergide çift kör incelemeden geçmemiş makaleler yer alıyorsa, inceleme standardı makaleye eşlik eden basılı Teşekkürler bölümünde açıkça belirtilmelidir.
Güvenlik:
Editörler ve öğrenci personeli de dahil olmak üzere editör kadrosu, bir makaleyle ilgili bilgileri İncelemeciler ve Yazarlar dışında kimseye ifşa etmeyecektir. İnceleme sürecinin gizliliğini korumak için ofis prosedürleri uygulanmalıdır.
İnceleme Kalitesi:
Normalde bir el yazması hakkında yorum yapmak üzere üç İncelemeci davet edilmelidir, ancak en az iki İncelemeci kabul edilebilir. Yazarlar belirli İncelemecilerin kullanılmamasını talep edebilir, ancak bu karar Editörün takdirine bırakılmalıdır. Editör, tüm incelemeleri kalite açısından düzenli olarak değerlendirmelidir. Nadir durumlarda, Editör bir incelemeyi Yazara göndermeden önce düzenleyebilir (örneğin, İncelemeciyi tanımlayan bir ifadeyi kaldırmak için) veya yapıcı veya uygun değilse incelemeyi Yazara göndermeyebilir.
Zamanında Olma:
Editörler, tüm el yazmalarının zamanında incelenmesini sağlamak için adımlar atmalı ve Yazarların inceleme durumuyla ilgili sorularına derhal yanıt vermelidir.
Karar Kalitesi:
Düzenle